Waar staan de Japanse Duizendknoop en Jacobskruiskruid?

De gemeente Hardenberg wil actie gaan ondernemen tegen de Japanse duizendknoop en Jacobskruiskruid. Plaatselijk Belang Balkbrug is gevraagd om locaties door te geven in en om Balkbrug waar deze planten gesignaleerd zijn. “Omdat misschien niet alle locaties bij ons bekend zijn, willen wij u als inwoner van Balkbrug vragen ons de locaties door te geven, zodat wij hiervan een totaaloverzicht kunnen maken” aldus Jan Smits.

De Japanse duizendknoop is een plant die veel overlast kan veroorzaken. “Hij groeit heel snel en verdringt daardoor de andere planten in de tuin. De wortels groeien in kieren, scheuren en holle ruimtes en kunnen zo schade aanbrengen aan uw woning, schuur of terras.”

Jacobskruiskruid is een giftige plant die in de zomer opvallende gele bloemen heeft en is te vinden in veel weilanden, bosranden en wegbermen. “Zolang de plant groeit en bloeit is er voor vee weinig risico. Jacobskruiskruid smaakt bitter en wordt normaal gesproken niet gegeten. Het wordt zeer gevaarlijk wanneer het wordt ingekuild of gehooid. De plant verliest na het maaien haar typerende geur, kleur en smaak, waardoor de dieren de plant niet meer als giftig herkennen. Maar na het maaien blijft het gif wel werken.”

Bent u Japanse duizendknoop of Jacobskruiskruid tegengekomen op openbaar terrein of in bossen of andere natuurgebieden? Meld dan de locatie voor maandag 6 december bij Plaatselijk Belang Balkbrug via secretaris@pbbalkbrug.nl.