Biodiversiteit voor Balkbrug

Biodiversiteit staat sterk in de belangstelling en is een heel breed begrip. Het gaat over de variatie en de kwaliteit van het biologische leven op aarde; over de balans tussen aarde, mens, dier en plant en over bodem, water, grondstoffen en voedsel. Deze verschillende onderdelen houden de natuur in balans. Samen vormen ze een levende en productieve natuur. Dit noemen we biodiversiteit en de wereld kan niet zonder. Want biodiversiteit is belangrijker dan je misschien zou denken. Door biodiversiteit hebben we landbouw, om maar eens wat te noemen. Meer dan veertig procent van de medicijnen tegen kanker komen voort uit de natuur. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Het levert ook voedsel en grondstoffen voor huisvesting, kleding, brandstof en medicijnen. Deze natuurlijke hulpbronnen zorgen dat we kunnen bestaan. De biodiversiteit staat zwaar onder druk. Het aantal soorten neemt door de jaren heen sterk af. Dit moet anders!

Ja, maar dit is een wereldwijd probleem, wat kunnen wij in Balkbrug daar nu aan doen?  

We kunnen in Balkbrug zorgen voor meer groen en meer biodiversiteit. Door minder tegels te gebruiken en meer groen te planten zoals allerlei groenbeplantingen, struiken, hagen en bloembollen. Of door het ophangen en onderhouden van nestkastjes, vleermuiskastjes en het plaatsen van insectenhotels. Hieraan wil de gemeente ook graag meehelpen. Zij willen een groot insectenhotel plaatsen in Balkbrug en vraagt de inwoners van Balkbrug mee te denken; waar zou dit insectenhotel moeten komen? De gemeente kan je ook helpen met subsidies, zaden en bloembolpakketten. Kijk eens op https://www.biodiversiteit-hardenberg.nl/home.html.

Ook inzetten voor een groener Balkbrug?

De focusgroep Dorpshart ontwikkelt al plannen om meer biodiversiteit rondom de kruising van Balkbrug te realiseren. Kunnen we dit misschien op meer plekken in Balkbrug gaan doen? Meld je aan als je je ook graag wil inzetten voor een groener Balkbrug. Dan stap je ook in een netwerk van soortgelijke groepen: De Groene Loper Vechtdal gevestigd bij de Koppel in Hardenberg. Meld je even aan bij het secretariaat van Plaatselijk Belang Balkbrug via secretaris@pbbalkbrug.nl, wij helpen je graag verder. Of kijk op de website www.groenbezig.nl/groepen/groenelopervechtdal